Tongkat double motor bergesel dengan tayar

Masalah ni jadi lagi. Cuba align tayar, tapi susah juga nak dapat hasil supaya tongkat double tak bergesel dengan tayar belakang. Terpaksa buat tindakan sementara – buka tongkat double. Kalau nak ikut nasihat pomen dia suruh tukar rim belakang, lebih kurang rm180/=. Nanti dulu la. Teruk juga nak buka tongkat double sebab kena buka eksos dan batang starter dulu.

Dekat 2 jam. Gambar tongkat double yang berjaya dibuka:

tongkat double

About perjalanan69

cerita perjalanan
This entry was posted in EX5, Motor, motorsikal and tagged . Bookmark the permalink.

3 Responses to Tongkat double motor bergesel dengan tayar

  1. MELYUIS says:

    sampai 2 jam buka tongkat double, hebatnya, susah sangat ke

    • perjalanan69 says:

      Baru belajar. Buat kerja pula sorang-sorang. Baru nak mencari mana skru, saiz skru. Lepas tu nak clearkan peralatan lain motor yang mengganggu laluan membuka tongkat double. Buat kerja pula dekat maghrib, malap (ingat ke sekejap!). Apa-apa kerja pun kalau first time memang lama sebab banyak ketidakpastian. Soalan selalu timbul :

      “Elok teruskan buat sendiri atau hantar pomen?”,
      “Betul ke skru ni boleh buka, ketat semacam je?”,
      “Betul ke tool ni, ke ada tool lain yang pomen pakai?”
      “Apa jadi kalau makin rosak @ tak boleh pasang balik?”.

      Bagi sesetengah keadaan saya akan ambil risiko teruskan sebab rasa teringin nak buat adventure jalan jauh dan boleh baiki sendiri kalau kerosakan kecil.

  2. MELYUIS says:

    kaum china dah lama berjaya, biasalah kalau hendak berjaya, perlu belajar dan perlu tahu mana kesilapan apa yang berlaku. Kalau terus pandai, untung jadi orang, semua orang belajar untuk pandai.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s