cadangan tunjukarah dari penumpang

Semasa mencari laluan yang tidak biasa dilalui, penumpang kadangkala lebih mengetahui laluan sesuatu tempat. Cadangan laluan yang diberi semasa kereta bergerak perlu jelas dan tepat supaya pemandu boleh mempertimbangkan cadangan tersebut bersama keperluan untuk memastikan kenderaan bergerak dengan selamat di kawasan awam. Arahan perlu bersifat positif seperti “belok ke – kiri selepas ini” @ “ambil lorong tengah”.
Arahan negatif perlu dielakkan seperti “jangan belok ke kanan!”. Maksud “jangan belok ke kanan” dan “belok ke kiri” nampak macam sama tapi tak sama! “Jangan belok ke kanan” masih memberi banyak alternatif lain seperti “berhenti!”, “belok ke kiri!” atau “terus!”. Lagipun dalam beberapa saat yang kritikal memahami makna “jangan belok ke kanan” adalah dengan membayang kan “Jangan”, “belok”, “ke” dan “kanan!”. Silap-silap tindakan refleks pemandu, dalam beberapa saat kritikal adalah berdasarkan imaginasi perkataan terakhir iaitu “Kanan!”.

Berdasarkan keperluan memastikan kenderaan bergerak dengan lancar dan selamat, tak sepanjang masa cadangan penumpang dapat diikut. Membelok atau berhenti dengan tiba-tiba atas dasar mengikut cadangan dari penumpang boleh menyebabkan kemalangan.

Advertisements

About perjalanan69

cerita perjalanan
This entry was posted in kereta, Motor and tagged . Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s